Zes op tien draagt geen vuurwerkbril

DEN HELDER Uit onderzoek van Pearle Opticiens, onder ruim 1000 Nederlandse jongeren tussen 10 en 18 jaar, blijkt dat tieners weleens risico's nemen als het gaat om vuurwerk. De meesten (61 procent) dragen bijvoorbeeld geen vuurwerkbril wanneer ze naar vuurwerk kijken, terwijl kijken bijna net zo gevaarlijk is als het zelf afsteken daarvan.

Opvallend is dat jongeren uit Noord-Holland zich van de risico's bewust lijken, maar geen actie ondernemen; dertig procent vindt het dragen van een vuurwerkbril verstandig, maar doet het niet. Pearle maakt zich sterk om oogletsel tijdens oud en nieuw te voorkomen en deelt daarom tot en met 30 december door het hele land 70.000 gratis vuurwerkbrillen uit.

Bij het kijken naar vuurwerk staat de meerderheid van alle ondervraagden er het liefst met zijn neus bovenop. Ondanks het advies om bij consumentenvuurwerk een minimale afstand van tien meter te bewaren, neemt ruim de helft van de Nederlandse tieners (57 procent) een afstand van vijf meter of minder. Zo'n vier op de tien jongeren denkt hierbij niet bewust na over de mogelijke gevolgen, terwijl deze niet gering zijn. Een vuurwerkbril verkleint de kans op oogletsel aanzienlijk, maar dan moet hij wel gedragen worden. Een op de vijf jongeren geeft aan in het bezit te zijn van een vuurwerkbril, maar hem niet op te zetten.

AUTOGORDEL Ondanks dat de meerderheid van de Noord-Hollandse jongeren geen vuurwerkbril draagt tijdens oud en nieuw, zien ze er wel het belang van in. 81 procent vindt zelfs dat het dragen van een vuurwerkbril voor iedereen verplicht moet worden. Idealiter zou het dragen van een vuurwerkbril volgens de meesten (92 procent) zelfs net zo vanzelfsprekend moeten zijn als het dragen van een autogordel. Kijk voor meer informatie op blog.pearle.nl/vuurwerk.