• George Stoekenbroek

Tweede promotie op rij lonkt

DEN HELDER FC Den Helder belandde zondagmiddag weer met beide benen op de grond.

Op bezoek bij Spirit '30 in Hoogkarspel ging de ploeg met 2-0 onderuit tegen de nummer negen van de competitie. Het betekende voor FC Den Helder de eerste nederlaag in het huidige kalenderjaar. Het hoogst acterende voetbalelftal in Den Helder is desondanks bezig aan een droomseizoen.

Na promotie uit de derde klasse, vorig seizoen, waren de verwachtingen voorafgaand aan de huidige campagne niet al te hoog gespannen. ''Ik kende het niveau niet. Daarom hebben we ons als technische staf in de eerste plaats gericht op rust en zekerheden. En met ondersteuning van de complete begeleidingsgroep heeft dat een positieve uitwerking op de spelergroep'', zei coach Dobma daar onlangs over in gesprek met het NHD.

In de tweede klasse loopt het bij de FC vooralsnog echter als gesmeerd, want de equipe van coach John Dobma staat op een knappe tweede plaats. Een positie die aan het einde van het seizoen recht geeft op play-offs om promotie naar de eerste klasse. Een podium waar lange tijd geen Helderse club op acteerde.

Van de vijftien competitieduels die FC Den Helder dit seizoen afwerkte werden er tien gewonnen.

Een daarvan was op bezoek bij ZAP, een bekende speler op dit amateurniveau. De club uit Breezand, waar de Helderse oud-prof Mark de Vries assistent-trainer is, werd met 0-2 verslagen door treffers van Tom van Zandwijk en Kenny Gerssen. De overige vijf wedstrijden gingen verloren. Waar zondag er dus een van was.

De achterstand op koploper De Zouaven bedraagt inmiddels tien punten, dus de positie die FC Den Helder momenteel bezet, lijkt het hoogst haalbare te zijn voor de ploeg. Door de goede prestaties van het team werd in december het contract van coach Dobma met een jaar verlengd.

De coach repte dat hij de 'wisselwerking tussen staf en spelergroep' als succesformule ziet voor de huidige opmars voor de Streepjesbergbewoners.

Ondanks dat FC Den Helder vooraf uitsprak voor handhaving te willen gaan, wordt promotie naar de eerste klasse niet uitgesloten. Mocht dat echt gebeuren, gaat Dobma de Trainer-coach 1-opleiding volgen, die gevraagd wordt van coaches in de hogere klassen van het amateurvoetbal.

Zondag ontvangt FC Den Helder Assendelft in eigen huis.

De aftrap aan de Bremstraat is om 14.00 uur.