• Ruud Konijn

Spektakelstuk op ijsbaan

Ruim 27 teams bij allereerst kano-evenement

JULIANADORP Het was een waar kanospektakel zaterdagmiddag en -avond 23 december. De 84-jarige IJsclub Julianadorp liet de deelnemers op de ijsbaan niet schaatsen, maar een rondje varen.

Voorzitter Ruud Konijn namens de IJsclub Julianadorp: "Omdat er al een aantal jaar geen ijs is en dus niet geschaatst kan worden op de ijsbaan, heeft het bestuur het initiatief genomen om een kanowedstrijd te houden. En dat hebben we geweten!"

Het was namelijk wel lastig voor de organisatie om in te schatten hoe populair dit evenement zou worden. Er is in de afgelopen periode dan ook heel veel geschat en gegokt. Vooral door de leden die belast waren met de inkoop. "Hoeveel snert, hoeveel brood met worst, hoeveel glühwein en hoeveel oliebollen? Ook was het natuurlijk onduidelijk hoeveel teams er mee zouden doen, zo'n eerste keer. Dat betekende ook, hoeveel kano's heb je dan nodig?", licht Konijn toe.

Aan het einde van de avond kon iedereen heel tevreden naar huis. "Er was niets over, alles was op. Er zijn heel veel mensen geweest en allemaal hebben ze genoten van het festijn. Het was fantastisch, van het begin tot het eind. De verwachtingen voor volgend jaar zijn nu al weer hooggespannen."

De ijsbaan was prachtig verlicht en omringd door tientallen houtvuren die een mooi sprookjesachtig gezicht gaven. Bestuursleden Ed Dekker en Chris Bregman zorgden ervoor dat de vuren bleven branden.

Kunstzin bracht gezelligheid door met een grote groep muzikanten allerlei deuntjes ten gehore te brengen. En Phoenix, de kanovereniging, deed de openingskanorit. Ook de modelbotenvereniging liet tussendoor zijn bootjes zien varen op de donkere plas.

"Normaal gesproken wordt er acht centimeter water op de ijsbaan gepompt, dit jaar ruimt dertig. Deze diepte heb je nodig om de kano's goed door het water te laten gaan", legt de organisator uit.

Om 16.00 uur werd gestart met de jeugd. Broer en zus Rosanne en Jesper Pijnacker waren de winnaars in de categorie 12 tot 16 jaar. Daarna ging de categorie 16 jaar en ouder aan de slag.

Ruud Konijn, niet alleen voorzitter, maar ook scheidsrechter en spreekstalmeester van dit spektakel, was dan ook laaiend enthousiast. "Vierentwintig teams hebben zich gedurende deze middag aangemeld. En een ware titanenstrijd barstte dan ook los."

Linda Kreuk en Isa Konijn uit Julianadorp bleken de absolute kampioenen te zijn en roeiden iedereen eruit. Met een mooi geld bedrag konden zij naar huis.

"Terugkijkend op dit evenement, kunnen we als organisatoren alleen maar zeggen: dit smaakt naar meer!"