• De Helderse deelnemers aan de Zeemacht Juttercup zwemwedstrijden in het Helderse zwembad Heersdiep.

    Stefan Schouten, MSV Zeemacht

Nederlands record naar marinestad

DEN HELDER Afgelopen zondag werd in zwembad Het Heersdiep de tweede editie van de MSV Zeemacht Juttercup limietwedstrijd gehouden. Er verschenen bijna honderd zwemmers van tien verschillende verenigingen aan de start. Wederom bleek Het Heersdiep een snel zwembad te zijn. Hoogtepunt was het Nederlands Paralympisch Record van Amber van der Kruk op de 400 meter vrije slag: ze verbeterde haar eigen record met 0.7 seconden.

Bij Zeemacht konden ook vier nieuwe limieten voor de Nederlandse Junioren&Jeugd Kampioenschappen (NJJK) worden genoteerd. Emma Riemers behaalde de limieten op zowel de 100 als de 200 meter vrije slag. Michael van der Wal behaalde zijn achtste NJJK limiet, ditmaal op de 400 meter vrije slag. Collin Schouten zwom de NJJK limiet op de 400 meter wisselslag.

Ook door andere zwemmers werd er rap gezwommen. Kai Zwerver (FZ'54-de Vikings) zwom de tweede Nederlandse seizoentijd op de 100 meter vrije slag en clubgenote Noa Teuben deed dit op de 200 meter rugslag. Michael van der Wal verbeterde zijn persoonlijk record op de 100 meter rugslag en staat daarmee tweede op de seizoenranglijst van Nederland. Emma Reimers' tijd op de 200 meter vrije slag is ook goed voor een tweede plek op de Nederlandse seizoenranglijst.

Bij Zeemacht werden er tientallen persoonlijke records gezwommen en een fors aantal medailles binnengehaald. Amber van der Kruk won goud in het IPC klassement. Bij de junioren en jeugd overall klassement wonnen Mees Minneboo, Nicole Nelissen, Kyra Wesemann, Imme Tatenhove en Boyd Wijkman goud. Kay Wijkman, Michael van der Wal en Emma Riemers wonnen het zilver en Collin Schouten en Liam Wesemann brons. Ook de minioren van Zeemacht deden het goed. Lieke Schuijl won drie keer goud, Pascale Goed een keer goud, twee keer zilver en een keer brons, Lyndsey van der Wal een keer goud, Ceylin Heemskerk een keer zilver en twee keer brons, Libhin Boon twee keer zilver en een keer brons, en Kyara van der Linden en Jasper Den Hartog beiden een keer brons.