5 handige tips en weetjes over micro SD kaarten

16-08-2019, 10:51 |Van onze partner

Met de moderne technologie kunnen we tegenwoordig bijna niet meer zonder: opslagruimte voor foto’s, video’s en documenten. Het interne geheugen van een telefoon of laptop is echter vaak klein. Om de opslagruimte van je apparaat uit te breiden, is het daarom vaak noodzakelijk om een micro SD kaart te gebruiken. Je kunt meerdere soorten micro SD kaarten kopen met verschillende opslagcapaciteit en snelheid. Het maken van de juiste keuze is helaas niet altijd even gemakkelijk. Daarom hebben we in deze blog 5 handige tips en weetjes voor je op een rijtje gezet.

1. Waarom je een micro SD kaart nodig hebt
Je gebruikt je telefoon en laptop dagelijks en ook maak je regelmatig foto’s met je camera. Ieder elektrisch apparaat heeft een intern geheugen, maar dat geheugen is vaak beperkt. Na een aantal foto’s en filmpjes is het vaak al vol, waardoor je externe opslagruimte nodig hebt. Een micro SD kaart biedt in dat geval uitkomst, zodat je weer nieuwe bestanden en apps kunt installeren en plezier kunt beleven. Het aanschaffen van zo’n geheugenkaart is eenvoudig, maar het is wel fijn om te weten met welke zaken je rekening moet houden.

2. Welke opslagcapaciteit je moet kiezen
Geheugenkaarten zijn in verschillende groottes verkrijgbaar. Je hebt ze bijvoorbeeld met een opslagcapaciteit van 32GB, 64GB, 128GB, 256GB en 512GB. Voor privédoeleinden heb je vaak al voldoende aan een micro SD kaart 32 GB of 64 GB. De prijs ligt logischerwijs ook lager dan bij een exemplaar met een grote opslagruimte. Op een kaart van 32 GB kun je al veel foto’s en video’s kwijt, maar als je veel foto- en videomateriaal maakt, is een geheugenkaart van 64 GB een handige keuze. Fotografeer en film er maar lekker op los!

3. Let ook op de snelheid
Misschien denk je dat de opslagcapaciteit het enige is waar je rekening mee moet houden bij het uitkiezen van een geschikte kaart. Bij geheugenkaarten is echter ook van belang dat je let op de snelheid. Hoe sneller de lees- en schrijfsnelheid is, hoe sneller een bestand zich opent op jouw apparaat. Als je foto’s en video’s van hoge kwaliteit wil opslaan, dan raden we je aan om te kiezen voor een geheugenkaart met een hoge snelheid. Op die manier heb je snel toegang tot al je bestanden, zonder dat je hoeft te wachten op het laden van het bestand.

4. Laat je oude geheugenkaart niet zomaar ergens rondslingeren
Een micro SD kaart is een stuk kleiner dan een reguliere SD kaart, dus hij raakt ook gemakkelijk zoek. Het kan zijn dat je hiervoor een andere geheugenkaart gebruikte en dat je daarom die oude geheugenkaart uit je apparaat hebt gehaald. Je doet er verstandig aan om de oude bestanden over te zetten op de nieuwe versie. Zorg er in ieder geval voor dat je je oude nooit ergens laat rondslingeren. Je moet er toch niet aan denken dat iemand hem vindt en toegang krijgt tot jouw bestanden? Bescherm jezelf tegen inbreuk op je privacy.

5. Checklist
Oké, dat je je opslagcapaciteit van je smartphone uit wil breiden staat vast. Doe voor de zekerheid eerst nog even snel een check en bekijk of jouw telefoon wel ruimte biedt aan zo’n kaartje. Zoek met behulp van de handleiding ook uit wat de maximale opslagcapaciteit mag zijn. Bepaal daarna voor jezelf welke opslaggrootte je nodig hebt en wat de gewenste snelheid is. Heb je het bovenstaande stappenplan goed doorlopen? Maak dan een keuze. Of het nu een 32 GB versie of een micro SD kaart 64 GB geworden is, wij wensen je veel plezier met je nieuwe aanwinst!