Uitbraak iepziekte: bijna 700 bomen weg

Gemeente denkt aan nóg meer

DEN HELDER De iepziekte gaat ook dit jaar Den Helder niet voorbij. Afgelopen weken is bij veel bomen de ziekte geconstateerd. Er is opdracht gegeven tot het verwijderen van tachtig laanbomen en zeshonderd kleinere iepen uit verschillende bossingels.
De zieke bomen staan verspreid over de hele stad, maar vooral Binnen de Linie (centrum) slaat de iepziekte toe. Veel van deze bomen zijn beeldbepalend in de straat maar helaas niet meer te redden. Ook in De Schooten en Julianadorp is iepziekte geconstateerd. "En we verwachten dat er nog meer zieke iepen bij komen. Ook die zullen het veld moeten ruimen", laat de gemeente weten.
Besmetting met iepziekte
De iep is te herkennen aan de zaden en de vorm van het blad (scheve bladvoet). Het zijn bomen met een brede kroon, die veel licht doorlaat. Iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die op twee manieren kan worden overgebracht. Ten eerste door wortelcontact tussen zieke en gezonde bomen. Zieke bomen besmetten via hun wortels de gezonde bomen die naast hen staan. Ten tweede door de iepenspintkever. Dit diertje legt haar eieren in zieke en verzwakte iepen. In de zomer komen de eitjes uit en vliegen de jonge kevers naar gezonde bomen om hiervan te eten. Als ze van de zieke boom schimmelsporen met zich meedragen, besmetten ze zo de gezonde boom.
Herkenning zieke iep
In een aangetaste boom zijn de houtvaten dicht door schimmel. Dit kun je in een doorgesneden tak zien aan de bruine ring of stippen. Transport van voedingsstoffen naar de bladeren is dan niet meer mogelijk. De open houtvaten heeft hij namelijk nodig om water vanuit de wortels naar de bladeren te transporteren. Omdat transport van voedingsstoffen niet meer kan, verwelken de frisgroene bladeren en verkleuren snel naar geel en dan bruin. Daarna vallen ze af, behalve de jonge blaadjes aan de uiteinden van de twijgen. Na besmetting door de kever begint de verkleuring in één of meer takken. Door wortelcontact met een zieke buurboom verkleurt de hele kroon, meestal van onderaf beginnend.