• De HD 25 werd voornamelijk ingezet voor het vissen op tong en haring.

    Marinus Vermooten.

Terugblik: oktober 1968, door Marinus Vermooten

DEN HELDER 8 oktober 1968 werd Hr. Ms. Karel Doorman officieel uit dienst gesteld. Dit ging gepaard met het neerhalen van de vlag, geus en wimpel en werd muzikaal opgeluisterd door de marinierskapel. Vanwege het slechte weer konden de vliegtuigen van de marineluchtvaartdienst geen fly-past demonstreren. In zijn toespraak stelde commandant kapitein ter zee B. Veldkamp vast dat met deze uitdienststelling een historisch moment was aangebroken, want Hr. Ms. Karel Doorman had 20 jaar lang het gezicht van de Koninklijke Marine bepaald.

Op zaterdag 12 oktober 1968 maakte de kotter 'Ernie en Appie', de HD 25 van rederij J. Bakker & Zn., een proefvaart op het Marsdiep. Vervolgens werd ze overgedragen aan de eigenaar, waarbij men gelijktijdig de rederijvlag in top hees. Wethouder J.P. Stoop memoreerde in zijn toespraak dat de visserij steeds weer met grotere schepen werd uitgebreid. Vandaar dat hij de noodzakelijke verruiming van de visafslag ook noemde. De HD 25 werd voornamelijk ingezet voor het vissen op tong en haring. Het was 27,5 meter lang, 6,5 meter breed en het visruim had een inhoud van 100 kubieke meter. Men kookte aan boord elektrisch, daarnaast waren de ankerwinch en alle pompen ook elektronisch te bedienen; vanaf de brug werden de gieken bediend.

Het Helderse poppentheater 'De Razende Bol' was klaar voor het nieuwe seizoen. In december 1968 zouden er voor de vijf artiesten, drukke tijden aanbreken. Harm Everhardus, hoofd Interne Zaken op het gemeentehuis, was al 20 jaar bezig met poppenvoorstellingen. In 1948 startte hij op bescheiden wijze, eerst als onderdeel in zijn goochelprogramma, maar later groeide het zodanig uit dat er van goochelen nog maar weinig kwam. Men gaf voorstellingen met handpoppen. Het theater was gevestigd aan de Schoolstraat 12, waar tevens een schat aan poppen werd bewaard die alle door Harm Everhardus zelf gemaakt waren. In zijn poppenspel kon je duidelijk de invloed zien van zijn jarenlange goochelactiviteiten. Tijdens een voorstelling was hij in staat, bepaalde trucjes toe te passen, zodat het leek of er getoverd werd. Vele jaren repeteerde 'De Razende Bol' in de Comeniusschool Naast optredens voor verenigingen verzorgde 'De Razende Bol' ook optredens voor Volkshogescholen of kweekscholen.

Michael Sedney (roepnaam Mike) startte vrijdag 25 oktober 1968 om klokslag 07.00 uur met zijn poging, het wereldrecord grammofoonplaten draaien te verbeteren. Het vorige record van 170 uur wilde hij verbeteren door 200 uur achtereen te draaien in café dancing 'Foom-Foom' (voorheen 'Palermo') aan de Breewaterstraat waar Mike diskjockey was. Mike wilde in acht dagen tijd 4000 platen draaien met als enig comfort een barkruk. Via zeezender 'Caroline' en 'Star Club' in Alkmaar kwam Mike in 1967 naar Den Helder. Kort na aankomst kwam hij in contact met Ron van Roekel, uitbater van de dancing op de hoek van de Breewaterstraat met de Californiestraat. Ron wilde deze recordpoging koppelen aan een liefdadigheidsactie en nam daartoe contact op met het gemeentebestuur en de politie. Hij bereikte dat 'Foom Foom' van 's ochtends 06.00 uur open mocht zijn, zodat het publiek in alle vroegte al kon zien hoe Mike zich staande hield.