• Ed Langedijk, Mart Buis, Ymkje van der Velde, Wanda Dessener, Bianca Vink, Simone Hilberts, Jayde Smit en Owen Smit, de organisatie achter Anti-pesten Den Helder.

    Danique de Coninck

Taboe op pesten doorbreken

DEN HELDER Het is niet altijd direct zichtbaar, maar pesten komt overal voor en onder alle leeftijdscategorieën. Of het nu op school gebeurt, op het werk of in het verzorgingshuis. Er heerst voor slachtoffers vaak nog een taboe op pesten. De werkgroep Anti-pesten Den Helder biedt een helpende hand voor iedereen die op wat voor manier dan ook hiermee te maken heeft of heeft gehad.

Danique de Coninck

Het begon allemaal nadat Ed Langedijk anderhalf jaar geleden via een artikel in de krant een bijeenkomst organiseerde om te praten over pesten. Zo kwam hij in contact met gelijkgestemden. De groep is steeds verder uitgegroeid en zo is de werkgroep Anti-pesten Den Helder ontstaan. "Ik had er zelf heel veel baat bij om erover te praten. Of je nou een vader of moeder bent van een kind dat gepest wordt of dat je zelf bent gepest en je wilt je verhaal kwijt. Dat maakt niet uit", vertelt medeoprichtster Bianca Vink.

Aan de andere kant proberen ze pesters te bereiken en te laten beseffen wat ze doen. Dat weten ze vaak ook niet.

Dat met de komst van het internet de wereld steeds harder wordt, merken de oprichters van de werkgroep ook. "Het is niet meer normaal wat die kids roepen, zeggen en doen. Dat wordt steeds erger," aldus medewerker van buurthuis De Boerderij Mart Buis. "De grens tussen het besef dat je pest, iemand anders iets aandoet, en voor hun de normale omgangsvormen, is vervaagd". Op het internet ben je anoniem en onschendbaar. Zo lijkt het.

De organisatoren zijn geen professionals maar ervaringsdeskundigen. Ben je gepest of wordt je gepest? Ben je jong of oud? Of voel je je buitengesloten? Zij kunnen een luisterend oor bieden en kunnen fungeren als vertrouwenspersoon.

"Veel mensen lopen ermee rond en durven niet die stap te zetten om er iets aan te doen. Het doel is om een ontmoetingsplaats te creëren en de drempel te verlagen om erover te praten", aldus Ed Langedijk.

Voor geïnteresseerden is er dinsdag 14 november een open inloopavond in buurthuis De Boerderij. Verschillende gastsprekers vertellen over hun kijk op dit onderwerp.

Zo houdt een medewerker van de GGD een lezing over ervaringen en hun begeleiding. Ook zal de politie spreken over hun handelen na bijvoorbeeld een aangifte. Andere aanwezigen zijn Bureau Bezem en een psycholoog in opleiding.

Na afloop is er gelegenheid om vragen te stellen en kunnen de gasten ervaringen met elkaar delen. Iedereen is welkom vanaf 19.30 uur. Het adres is Gr. M. van Waardenburglaan 22 in de Schooten.

Wie eerst meer informatie wil over het onderwerp, kan een mail sturen naar mart@mfc-deboerderij.nl.