• Unie van Waterschappen

Stemmen voor Waterinnovatieprijs

Hollands Noorderkwartier dingt mee in drie categorieën

NOORDKOP Maar liefst 115 inzendingen op het gebied van 'Waterveiligheid', 'Schoon water', 'Voldoende water' en 'Energie en waterschappen', zijn door een deskundige jury teruggebracht naar twaalf inzendingen die genomineerd zijn voor de Waterinnovatieprijs 2017. De uitreiking is 27 november en het publiek kan een stem uitbrengen voor de Publieksprijs via waterinnovatieprijs.nl.

De jury, onder leiding van juryvoorzitter Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, had de lastige taak om uit tientallen zeer verschillende waterinnovaties per categorie de drie beste inzendingen te selecteren. Wat de jury vooral opviel is het duurzame karakter van de innovaties: alle genomineerden dragen op een verschillende manier bij aan een duurzamer Nederland. Bijvoorbeeld door duurzamer met het beschikbare zoetwater om te gaan, door energie te besparen of door grondstoffen te recyclen.

In de categorie 'Schoon water':Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is in drie categorieën genomineerd: 'Schoon water' met het project GE(O)ZOND Water, in de categorie 'Voldoende water' met 'De zoete stuw' en in 'Energie en waterschappen' met Superkritisch vergassen: de supervariant.

De juryleden die samen met Lidewijde Ongering tot deze selectie gekomen zijn, zijn Michèle Blom (directeur-generaal van Rijkswaterstaat), Bas Jonkman (hoogleraar Integrale Waterbouwkunde aan de TU Delft), Ed Nijpels (voorzitter van de borgingscommissie SER Energieakkoord), Hendrik Postma (voorzitter van de Vereniging van Waterbouwers en directeur van Boskalis Nederland), Lidwin van Velden (waarnemend directievoorzitter van de NWB Bank) en Doekle Terpstra (voorzitter van Uneto-VNI).

In iedere categorie wordt op 27 november een winnaar gekozen tijdens de uitreiking op de Markt- en Innovatiedag Waterschappen in de Rijtuigenloods te Amersfoort. Daarnaast maken alle genomineerden kans op de Publiekprijs. Nog tot en met 22 november is het mogelijk om te stemmen via www.waterinnovatieprijs.nl. Op deze site staan ook alle andere genomineerden. 

Alle winnaars ontvangen een glazen kunstwerk van Gert Bullée en in overleg met de winnaars wordt er gekeken of ze deel willen nemen aan een intensief versnellingstraject met een looptijd van 9 maanden. Hierbij helpt een innovatiemakelaar bij de realisatie of marktintroductie van de innovatie. Dit traject wordt aangeboden door de Unie van Waterschappen, STOWA, de Topsector Water en het Valorisatieprogramma Deltatechnologie & Water.