• Speelotheek 't Stokpaardje

Speelotheek is meer dan bibliotheek voor speelgoed

Tekst: Kyona Donkers

JULIANADORP Als je speelotheek 't Stokpaardje binnenloopt, vallen er meteen twee dingen op: de grote hoeveelheid speelgoed en het werk dat erin gestoken is om alles zo overzichtelijk en georganiseerd mogelijk te maken. Met ongeveer 800 stuks speelgoed, variërend van puzzel tot Spacescooter, is er voor iedereen wat leuks. Om alles zo overzichtelijk mogelijk te maken is het speelgoed gecategoriseerd op onder andere leeftijd en moeilijkheidsgraad.

Zo is er ook rekening gehouden met kinderen die hoogbegaafd zijn, of zoals medewerkers Els de Jong en Nicolet Deckers liefdevol zeggen, 'meerkunners'. "We zijn onlangs naar een speciale speelmiddag voor hoogbegaafde kinderen geweest waar we veel geleerd hebben over speelgoed voor deze doelgroep", licht Els de Jong toe.

Omdat 't Stokpaardje voor verschillende doelgroepen passend speelgoed zoekt en koopt, is deze op zoek naar een nieuwe medewerker.

"We zoeken iemand die wil meedenken over nieuwe spullen en bereid is om extra aandacht aan de kinderen te geven", verduidelijkt Nicolet Deckers. Het  is duidelijk dat er veel hart in de organisatie zit. Zo werkt de speelotheek samen met verschillende peuterspeelzalen en scholen in de omgeving Julianadorp, Den Helder en zelfs Wieringerwerf.

Els de Jong: "Eens in de paar weken houden we speelgoedochtenden en -middagen. Dit gaat in overleg met de scholen. We werken zo'n dag altijd volgens een bepaald thema. Juist omdat we merken dat scholen, maar wij zelf ook, hier baat bij hebben, hebben we die nieuwe medewerker hard nodig. Een van de taken is namelijk die speelochtenden en –middagen verzorgen."

Momenteel zijn er in de speelotheek negen medewerkers voor de uitleen, maar dit is niet genoeg om de groei van de speelotheek bij te houden. Omdat 't Stokpaardje geen subsidie krijgt moeten de vrijwilligers hard op zoek naar fondsen die willen bijdragen. Nicolette Deckers: "Dus een fondsenwerver met kennis van de Helderse samenleving of politiek is ook meer dan welkom." Gelukkig ontvangt de speelotheek wel hulp van derden. "We werken bijvoorbeeld samen met stichting Present en de vrijwilligers van Inner Wheel komen twee keer in het jaar in het voor- en najaar helpen met speelgoed schoonmaken. Dat is inmiddels een traditie geworden waar we erg blij mee zijn."

Wie kennis wil maken met de speelotheek kan vrijdag 3 november terecht op de Speelinstuif. Deze duurt van 10.00 tot 12.00 uur. De speelotheek wordt dan omgetoverd tot een grote speelruimte waar de kinderen, onder het genot van limonade, er met verschillend (nieuw) speelgoed gespeeld kan worden . Daarnaast zal er dezelfde ochtend een speelgoed verkoop plaats vinden. Denk aan puzzels, spellen en diverse speelmaterialen voor opruimprijzen.

Met zo'n inmiddels negentig leden is speelotheek 't Stokpaardje uitgegroeid tot een heus begrip. Dankzij de variatie in speelgoed is er zowel voor kinderen als volwassen een hoop leuks te vinden. Schroom niet om eens binnen te kijken.

Het adres van de speelotheek is: basisschool De Verrekijker, Vogelzand 4104 in Julianadorp. Meer weten? Kijk op www.speelotheekstokpaardje.nl.