• De grafelijkheidsduinen in het avondlicht.

    Jan Zijp

Sint Janstocht in de Noordduinen

Wandeling in de midzomernacht

DEN HELDER Een stukje lokale historie: op de avond van Sint Jan kwamen vroeger buurtgenoten bij elkaar en maakten met z'n allen een groot vuur. Sint Jan wordt gezien als het begin van een nieuwe periode in het jaar. Ook de natuur verandert: 'Met Sint Jan draait het blad zich om' is een gezegde.

Om deze overgangsperiode in de natuur te vieren organiseert Landschap Noord-Holland op zaterdag 22 juni van 23.30 tot 01.00 uur een midzomernachtswandeling in de Noordduinen. Je zult ontdekken dat de duinen 's nachts eigenlijk pas tot leven komen. Vleermuizen maken jacht op insecten zoals nachtvlinders. Een uil vliegt mogelijk stilletjes voorbij, je zult hem pas zien in het schijnsel van de zaklamp of herkennen aan zijn geluid.

De duinen zijn ook een goede plek om de sterrenhemel te bewonderen. Hoe minder lichtvervuiling, hoe meer je kunt zien. Kortom…laat je terugvoeren in de tijd en geniet van deze bijzondere nachtwandeling! Tijdens deze wandeling is ook een Duitstalige gids aanwezig.

INFORMATIE Sinds 1992 heeft Landschap Noord-Holland het beheer over het grootste deel van de Helderse duinen, waaronder de Grafelijkheidsduinen. Er ligt ca 85 hectare droog en 15 hectare vochtig duin, met een ruim bemeten duinplas. Zoals de meeste deels vochtige duinterreinen herbergt dit duin een schat aan planten en dieren die (inter)nationaal gezien bedreigd zijn en op een Rode Lijst voorkomen. Voor zeldzame dieren als de kommavlinder en planten als de diepgele verfbrem is het reservaat van groot belang, omdat ze in de Noordkop alleen hier leven. Het ook van Texel bekende grasklokje staat er. Dit duingebied was uitgemergeld door langdurige waterwinning en zat vol sporen van militair gebruik. Door begrazing en de veel hogere waterstand na het stoppen van de waterwinning, zit het gebied in de lift en doet het in veel opzichten denken aan het Zwanenwater. Vertrekpunt: Parkeerplaats steakhouse Duinoord, Jan Verfailleweg 622, 1783 BW Den Helder.Reserveren: www.gaatumee.nl Graag reserveren, maar ter plekke aansluiten kan ook.