• George Stoekenbroek

Sint en piet op bezoek bij minima

Wie heeft goed speelgoed over?

Hanke Prijs

[DEN HELDER] Ieder jaar weer verruilt Matthijs Blaauboer zijn spijkerbroek en shirt voor een kleurig, glanzend pak, een muts met veer en een gitzwarte maillot. Hij kruipt eind november en begin december meerdere malen in de rol van zwarte piet. En brengt dan gratis bezoeken aan minima.

"Ik vind het zo leuk om te doen. Die blije gezichtjes. Ik merkte dat er best veel armoede is in Den Helder. Veel gezinnen waarbij de verjaardag van kinderen niet eens gevierd kan worden. Of waar Sinterklaas op 5 december niet langskomt met cadeautjes. Dat vind ik schrijnend. Ik wil de kinderen van deze ouders graag gelukkig maken en een onvergetelijke, mooie dag bezorgen."

De eerste jaren kwamen er alleen zwarte pieten over de vloer tijdens de huisbezoeken, na vier jaar kon hij ook een heuse sint in de arm nemen. "Ouderwetse, echte zwarte pieten. We gaan dat niet veranderen. We krijgen alleen maar positieve reacties: 'goed dat je de traditie in ere houdt'", antwoordt Matthijs Blaauboer op de vraag of hij ook gekleurde pieten meeneemt.

Matthijs Blaauboer brengt naast minima-gezinnen ook bezoeken aan huishoudens die het wel kunnen betalen. Met het geld dat hij daar verdient kan hij speelgoed voor de armere gezinnen kopen. "Een kwartier kost 15 euro, een half uur 26. Alleen in Den Helder en Julianadorp. Dat geld hebben we nodig voor eten voor de vrijwilligers, de baard van Sinterklaas, benzine, de gratis bezoeken en kleding reinigen. Soms moeten we zelfs geld bijleggen. Maar dat maakt me niet uit. Ik doe het voor die mensen."

[VRIJGEVIGE STADGENOTEN] Om zich niet te veel in de schulden te steken, doet hij ieder jaar een beroep op vrijgevige stadgenoten: wie heeft er bruikbaar, schoon en net speelgoed over?

Bijstandsgezinnen kunnen zich bij Matthijs melden voor een gratis huisbezoek. Gezinnen die het zich wel kunnen veroorloven, kunnen hem boeken. En ook voor speelgoed sponsoren bel of mail: gizmomicky@hotmail.com of 06-25540799.