• Koen Schuiling gaat na ruim negen jaar Den Helder verlaten.

    Gemeente Groningen

Schuiling voorgedragen als burgemeester van Groningen

DEN HELDER De gemeenteraad van Groningen heeft maandag burgemeester Koen Schuiling (60) aanbevolen als nieuwe burgemeester van Groningen. Schuiling (VVD) is sinds 1 januari 2010 burgemeester van Den Helder en was daarvoor raadslid en wethouder van de gemeente Groningen.

Voorzitter van de vertrouwenscommissie Mirjam Wijnja heeft de aanbeveling in een openbare zitting meegedeeld. Wijnja zei dat Groningen met Schuiling een burgemeester krijgt met hart voor Groningen, met veel bestuurlijke ervaring, onder meer op het gebied van openbare orde en veiligheid. ,,Hij is een echte verbinder," aldus Wijnja, ,,en dat is belangrijk met de huidige gemeente Groningen na de herindeling."

Groningen is met ingang van dit jaar gefuseerd met de gemeenten Haren en Ten Boer en heeft daardoor nu ruim 230.000 inwoners. Daarmee is het in inwonertal de vijfde gemeente van ons land geworden.

De aanbeveling wordt aangeboden bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Kajsa Ollongren. De benoeming is definitief zodra het Koninklijk Besluit daartoe getekend is. Het streven is dat Schuiling op 1 oktober als burgemeester in Groningen begint.

Sinds 2017 is Schuiling voorzitter van de raad van toezicht van de Hanzehogeschool te Groningen.