• Telegraaf.nl

Schoonmaakster gijzelde collega bij Teso

UPDATE Op de website van het AD staat het laatste nieuws over de gijzeling vanmorgen bij het kantoor van Teso.

De gijzelneemster die vanmorgen angst en paniek veroorzaakte in het Teso-kantoor in Den Helder hield een collega onder bedreiging van een mes gevangen. De gijzelneemster, een 47-jarige vrouw uit Breezand, pakte volgens de bronnen eerst een 33-jarige vrouw vast en gijzelde haar met een mes op haar keel. Daarna gijzelde de Breezandse een tweede vrouw, een collega van het schoonmaakbedrijf Asito, terwijl ze een mes in haar nek gedrukt hield.  De twee zijn schoonmaaksters en waren met een groep collega's voor hun werk op weg naar een bungalowpark op Texel. Daar maken ze op vrijdag schoon. ,,Het is gissen voor ons waarom deze dame dit deed. Ze is om een - voor ons  - onbekende reden verward geraakt vanochtend'', aldus Sander Haas, woordvoerder van Asito. De verdachte werd na een uur overmeesterd en het slachtoffer bleef ongedeerd. De verdachte is meegenomen naar het politiebureau. De politie kan vandaag evenmin iets zeggen over de achtergrond. ,,De verdachte is zo in de war is dat ze eerst tot rust moet komen voordat ze kan worden gehoord. Dat gaat vandaag niet meer gebeuren'', laat een woordvoerder van de politie weten.

De gijzeling vond plaats bij het kantoor van TESO, de veerpont die vaart tussen Den Helder en Texel, en begon vanochtend rond half tien. De vrouw had een groot mes bij zich en dreigde haar tweede gijzelaar vrouw te doden. Een woordvoerder van de politie zei dat het lastig was de gijzelnemer te kalmeren, ook omdat ze hevig geëmotioneerd was. De politie wist de gijzelneemster omstreeks 10.45 uur te overmeesteren. 

Aanvankelijk werd gemeld dat de vrouw met het mes Portugees sprak, maar op een filmpje op Twitter van een ooggetuige is te horen dat ze Engels schreeuwt. De vrouw roept iets over haar broer en over Brazilië, maar wat haar motief was, is niet duidelijk. Volgens een politiewoordvoerster was er een tolk onderweg die Portugees spreekt, omdat communiceren in het Engels niets opleverde.

Eerder vandaag: 

Bij de veerboot naar Teso, op de kade van Den Helder, bedreigt een vrouw een andere vrouw met een mes. Volgens het Noordhollands Dagblad gaat het om een Portugees sprekende vrouw. Wat de aanleiding is voor de gijzeling, is nog niet bekend. De overtocht is tot nader order gestremd, meldt Mike Koenekoop van de politie op twitter.

De NOS meldt: De vrouw is zeer emotioneel, zegt de politie. Een ooggetuige vertelde dat de vrouw op een andere vrouw afstapte in het gebouw van veerdienst Teso. "Ze zette een mes op haar keel en riep dat ze haar geen pijn wilde doen."

Op beelden is te zien dat de vrouwelijke gijzelnemer tegen omstanders schreeuwt en de gijzelaar onder dwang meeneemt.

De hulpdiensten zijn massaal aanwezig bij de veerboot in Den Helder. Agenten en medisch hulpverleners houden de gijzeling van dichtbij in de gaten. Onderhandelaars proberen in gesprek te gaan met de vrouw.

De politie twittert: Boot Texel vaart niet. Volg @BootTexel voor de actuele informatie over de veerdienst. Op dit moment ook veel vakantieverkeer op de weg. Wegen rond Texel staan vast. Volg @ANWBverkeer en @vid voor actuele verkeersinfo.

update De politie twittert om 10.44 uur: Verdachte overmeesterd door speciale eenheid politie. Slachtoffer in veiligheid gebracht, geen letsel. Verdachte gaat voor onderzoek naar politiebureau. Op dit moment niet meer informatie. Later meer info.

update Op de site van NH nieuws: Er wordt langzamerhand meer duidelijk over de gijzeling van vanmorgen bij de Teso-veerhaven. Zo had de verdachte niet één, maar twee vrouwen gegijzeld. Dat vertelt de politie aan NH Nieuws. De verdachte is een 47-jarige vrouw uit Breezand. Zij zou eerst een 33-jarige vrouw uit Den Helder hebben vastgepakt en met een mes op haar keel hebben gegijzeld.

Vlak daarna zou zij een andere vrouw hebben vastgehouden. Vermoedelijk is het tweede slachtoffer een collega van de verdachte bij schoonmaakbedrijf Asito, maar dat kon de politie nog niet bevestigen. Wel laat een woordvoerder weten dat de gijzelactie waarschijnlijk niet gericht was op de personen zelf.