• Joke Hanegraaf en Hans Witteveen willen de bezoekers verrassen met hun kunst.

    Dave Hagenstein

Kunst in de oosterse tuin

Tiende editie open tuinmarkt in Wierbalg

Dave Hagenstein

JULIANADORP Ofschoon de tuin aan de Wierbalg voor de tiende keer wordt opengesteld, zijn de drijvende krachten achter dit evenement, Joke Hanegraaf en Hans Witteveen, nog even enthousiast. Zondag 25 augustus is er een tentoonstelling in de oosterse tuin. Keramiek, schilderijen, houtbewerken, sieraden, schalen en vazen, zijn te bewonderen in de privétuin Wierbalg 2841. De openstelling is van 11.00-16.00 uur en de toegang is gratis.

COLLECTIE Hans Witteveen en Joke Hanegraaf kennen elkaar van de klei-cursus van Anke van der Horst en zijn vervolgens door het leven gegaan als 'klei-vrienden'. Hans is door het kleien 'gegrepen' en heeft het nooit meer losgelaten. Joke: "Bij Anke hadden we zo'n leuk groepje en om die reden hebben we een soort klei-collectief opgericht en in 1998 hebben we voor het eerst een keramiekmarkt georganiseerd met ons kleiwerk." Tot op heden werken ze elke woensdag aan hun collectie in het atelier-aan-huis van Hans Witteveen.

DEELNEMERS Een van de deelnemers is Rien Veltkamp. Hans: "Hij is een houtbewerker en een oud-klasgenoot van mij uit Doetinchem. De werkplaats is op zijn zolder waar hij van alles maakt; hij staat ook op markten.

Marianne Barth staat met haar olieverf schilderijen ook in de tuin. Witteveen: "Zij werkt op de klassieke manier in de stijl van Rembrandt, met pigmenten en soms met acht onderlagen. " Ze maakt impressies van dieren en het strand.

Joke Hanegraaf: "Wilma van der Meer is de partner van Hans en heeft ook een aantal keren meegedaan met haar sieraden van keramiek. Verder produceert ze kralen en leren koorden voor de markten." Ze vinden het belangrijk om een breed aanbod van kunst in de tuin te hebben. Joke: "Ook Wil Bellinga is deze dag aanwezig met schalen, keramiek en vazen.

Joke zelf is ooit begonnen bij Sjoerd Tijken, een Helderse kunstenaar. "Ik vond het zo leuk dat ik een aantal jaren op cursus heb gezeten." Daarna is ze gestopt. Els Ellen heeft haar gemotiveerd om de draad weer op te pakken en ook zij heeft het nooit meer losgelaten. Joke: "Mijn stijl is ronde vormen, dikke dames maar dan met een komische twist. Karikaturen van dieren en objecten voor in de tuin."

BONK KLEI Het klei-collectief bestaat niet meer, Joke Hanegraaf en Hans Witteveen zijn verder gegaan. Hans: "Het is ook zo verrassend, je begint met zo'n bonk klei, soms heb je een idee, soms ontstaan er spontane vormen. En dan: hoe komt het uit de oven?"

Hans doet mee mee aan diverse tentoonstellingen in Nederland, Joke heeft recentelijk nog meegedaan aan het Rondje Cultuur Huisduinen. Samen hebben ze nog workshops gegeven op de Meerpaal en het Linie college.

VERRASSEN Joke en Hans: " De combinatie van de tuin met Japanse invloeden en kunst vinden wij wel bijzonder. Ofschoon het een kleinschalig evenement is, heeft het een goed niveau. We ontvangen graag de bezoekers en die willen we verrassen met onze kunst."