• Aardscheerders.

    Zenit

Lezing bij Zenit over aarscheerders en aardrakers

[JULIANADORP] Dr. Paul Wesselius geeft vrijdag 19 januari een lezing op de sterrenwacht van Zenit. Onderwerp is Aardscheerders en Aardrakers. In het zonnestelsel draaien behalve planeten ook planetoïden en kometen hun rondjes rond de zon. Een aantal van dit soort hemellichamen beweegt in banen die de aardbaan kruisen. Zij kunnen de aarde dus heel dicht naderen of er tegenaan botsen. Dit zijn respectievelijk aardscheerders en aardrakers.

In het verre verleden hebben botsingen met grote planetoïden het leven op aarde zeer sterk beïnvloed. Dit soort grote inslagen zijn zeldzaam, maar inslagen van kleinere objecten zijn een stuk frequenter. Zo kwam er op 30 juni 1908 'iets' neer in Toengoeska in Siberië. Men kon een paar dagen ook 's nachts de krant lezen in Nederland als gevolg daarvan.

Nader onderzoek liet zien dat over een oppervlak van 2000 vierkante kilometer alle bomen tegen de grond waren geslagen en verschroeid. Dat toonde dramatisch aan dat het zeer gevaarlijk kan zijn als een planetoïde op de aarde stort.

Men is tegenwoordig druk bezig om de gevaarlijke planetoïden in kaart te brengen en uit te rekenen wanneer zo'n brok steen eventueel op ramkoers komt te liggen met de aarde. Ook is men bezig om methoden te ontwikkelen om planetoïden, die de aarde dreigen te raken, uit hun koers te brengen. Dat valt nog niet mee.

Paul Wesselius heeft als sterrenkundige gewerkt aan het Nederlands Instituut voor Ruimteonderzoek in Groningen. Momenteel houdt hij zich onder andere bezig met de popularisering van de sterrenkunde.

De lezing begint om 19.30 uur. Plaats: Cees Buining Sterrenwacht in het park Noorderhaven, Perenhout 12, Julianadorp. Entree: 5 euro, donateurs 2,50 euro, leden gratis.