• Ecomare

Laat zeehondenpup met rust

NOORDKOP De Nederlandse zeehondencentra zijn gestart met een voorlichtingscampagne die als doel heeft dat zeehondenpups en hun moeders rust krijgen tijdens de zoogperiode. Meerjarig onderzoek wijst erop dat veel minder pups hulpbehoevend zijn dan eerder werd aangenomen. Door afstand te houden van de dieren en langer ogenschijnlijk verweesde pups te observeren, kan onnodige opvang worden voorkomen.

Mariette Smit, hoofd dierverzorging bij Ecomare: "We vragen iedereen om ruim afstand te houden van zeehonden en zeker van alleen liggende pups." Langs de Nederlandse kust worden in het voorjaar honderden pups geboren van de gewone zeehond. "Het is een tijd van het jaar waarin veel zeehondenpups in onze en andere opvangcentra belanden. Dat had voorkomen kunnen worden door de dieren rust te geven."

Als de moederzeehond gaat vissen en de pup tijdelijk alleen is, kan het jong een klaaglijk geluid gaan maken. Mensen associëren dit met huilen en denken dan soms dat het dier in nood is. "Maar dit is normaal gedrag van een jonge zeehond in de zoogtijd om contact te maken met de moeder. Het hoeft geen teken te zijn dat de zeehond verweesd is."

Vorig jaar bleek uit onderzoek dat zeehondenpups veel langer zonder hun moeder kunnen dan werd aangenomen en dat zeehondenmoeders meerdere pups zogen. Mede daardoor heeft de wetenschappelijke adviescommissie de overheid in maart van dit jaar geadviseerd een observatieperiode van 24 uur in te stellen voor pups van de gewone zeehond.

Bij twijfel is het goed Ecomare te bellen. Het nummer is 0222-317741.