• Ida Beentjes doneert de opbrengst van haar schilderijen aan de bevolking van Sint Maarten.

    Arie Booy

Kunst te koop voor Sint Maarten

DEN HELDER Jan en Ida Beentjes weten wat het is om een orkaan mee te maken. Daarom heeft het echtpaar besloten om de slachtoffers van het getroffen eiland Sint Maarten te helpen. "We willen leesboekjes en puzzels voor kleuters op school gaan brengen. Persoonlijk." Ida Beentjes biedt daarom haar schilderijen voor half geld aan.

Haar man komt uit Den Helder en zelf werd ze geboren in Breezand, maar samen wonen ze in Schagen. Daarnaast is het echtpaar verzot op Sint Maarten. Een liefde die begon toen Jan Beentjes voor zijn werk in dit deel van het koninkrijk werd geplaatst. "De schade door de orkaan is immens", zegt Ida. "Eigenlijk wilden we in oktober weer naar Sint Maarten, maar door het natuurgeweld is die trip uitgesteld tot februari. We zullen niet met lege handen aankomen."

Als kunstenaar heeft Ida Beentjes een respectabele voorraad schilderijen. Op haar website is het aanbod te zien. "Voor Sint Maarten gaan alle prijzen door de helft. Dat geld gebruiken wij om boekjes en puzzels te kopen voor de jongste leerlingen van twee scholen op Sint Maarten." Al het geld dat over is doneren ze rechtstreeks aan de scholen.

Het gaat om de Helmich Snijders Campus met 250 scholieren en de Asha Stevens Campus met 450 leerlingen. Asha Stevens van de gelijknamige school is verguld met het initiatief uit de Noordkop: "We zijn heel blij met het aanbod", meldt Stevens. "We kunnen lesmateriaal voor de 3- en 4-jarigen goed gebruiken." Ander lesmateriaal is reeds gebracht door het marineschip Karel Doorman.

Jan Beentjes: "Toen wij op Sint Maarten woonden, hebben we orkaan Luis meegemaakt. Orkaan Irma was nog heftiger. Als we een bijdrage aan herstel kunnen leveren, geeft dat extra voldoening."

Het werk van Ida Beentjes is te zien op www.idabeentjes.nl.