• Kunsthal 45

Kunst in etalages binnenstad

DEN HELDER Na enige vertraging in verband met de vorst en her en der gesprongen waterleidingen zijn er in de binnenstad weer vier nieuwe etalages ingericht door kunstenaars.

In drie etalages rond de hoek Spoorstraat, Koningstraat zijn de kunstwerken van Klaus Boegel, Sonja Karle en Matthijs Muller tot 4 juni te bezichtigen. 'Werk aan de winkel', georganiseerd door Kunsthal 45, is een nieuw kunstproject in etalages.

Klaus Boegel heeft in de voormalige Xenos de symbolische en energetische betekenis van water zichtbaar gemaakt. Zijn installatie toont een haast sacrale opstelling van potten, koperen platen, een tv-monitor met daarop zichtbaar de kunstenaar in het zwembad, afgewisseld met echobeelden van een foetus, en daarboven een koperen kegel.

Sonja Karle maakte in de voormalige bijbelwinkel een belle epoque jurk uit vuilniszakken. De decadente stijl van de jurk tot in detail uitgevoerd in dit recycle-en-wegwerp-materiaal veroorzaakt een confrontatie die tot nadenken dwingt.

Matthijs Muller toont in de voormalige Schoenenreus een monumentaal kogelrond donker object dat bij nadere beschouwing uit parasolstandaards blijkt te bestaan. Zowel licht als zwaar hangt de kolos in de ruimte. Er gaat een vreemde dreiging vanuit.
In het pand aan de Koningstraat (voorheen Aktiesport) hangen gedichten van de vier stadsdichters tot nu toe.