• De meeste aanvragen bij het Jeugdsportfonds, ongeveer de helft, worden gedaan voor zwemmen.

    aangeleverd door Cor Bravenboer

Kerstmannen rennen voor kinderen in Santa Run

DEN HELDER De vijfde editie van de Rotary Santa Run gaat zondag 17 december om 14.00 uur van start. Organisator Rotary Club Den Helder zorgt dat de opbrengst van de run naar twee goede doelen gaat: het Jeugdsportfonds en de Nierstichting.

Dick van der Weide is voorzitter van het Helderse Jeugdsportfonds. Hij legt uit dat het fonds mogelijk maakt dat kinderen uit gezinnen met weinig financiële middelen toch kunnen sporten. "In Den Helder maken dit jaar vijfhonderd kinderen gebruik van het Jeugdsportfonds. Als we naar de cijfers kijken, zouden nog meer kinderen van dit fonds gebruik moeten maken, want er leven in Den Helder bijna negentienhonderd gezinnen langdurig in armoede. De meeste aanvragen, ongeveer de helft, worden gedaan voor zwemmen. Dat is een voorziening waar gretig gebruik van gemaakt wordt. Het is belangrijk dat een kind aan sport kan deelnemen. Er voetballen rond honderd kinderen via het fonds. Dat levert meer op dan dat die jongens en meisjes tegen een bal kunnen schoppen of leren zwemmen. Zo'n jongen of meisje gaat in ieder geval een of meerdere keren per week de deur uit en het leert om contacten te maken. Die ervaringen zouden kinderen niet hebben als ze alleen maar thuis op de bank zouden zitten."

Leo Dekker, directeur van basisschool De Drietand draagt het Jeugdsportfonds een warm hart toe. Hij vertelt: "Ik zie op onze school dat veel gezinnen keuzes moeten maken waar zij hun beperkte geld aan uitgeven en daarbij moet soms bezuinigd worden op het lidmaatschap van een sportvereniging. Op onze school komen uit de leerlingbesprekingen voorbeelden van kinderen naar voren voor wie het goed zou zijn als zij meer aan sport zouden kunnen doen. In een gesprek met de ouders wordt dan voorgesteld om een bijdrage te vragen aan het Jeugdsportfonds."

Dekker vervolgt: "Het komt weinig voor dat ouders zelf om ondersteuning komen vragen. Het is niet iets waar je graag mee naar buiten komt. Het mooie van het Jeugdsportfonds is dat het betrekkelijk anoniem blijft, waardoor mensen hun waardigheid behouden."

Behalve de intermediair, in het geval van De Drietand is dat directeur Leo Dekker, hoeft niemand te weten dat het Jeugdsportfonds het mogelijk maakt dat een kind lid van een sportclub wordt of zwemles krijgt. Dekker kent ook voorbeelden van kinderen die dankzij de ondersteuning van het Jeugdsportfonds hun talenten volop konden benutten om te voetballen bij AZ of succesvol zwemmen of judoën. Dekker: "Ik vind het een mooie organisatie die veel voor kinderen kan betekenen."

Naast het Jeugdsportfonds steunen de deelnemers aan de Santa Run ook de Nierstichting. De start is om 13.45 uur met een warming-up van Rik Niks op het Julianaplein en om 14.00 uur gaat de run daar van start.

Inschrijven kan via denhelder.santarun.nl/. Voor 10 euro inschrijfgeld ontvangt iedere deelnemer een kerstmannenpak plus baard en na afloop erwtensoep en koffie met een stuk Limburgse vlaai en een medaille. Inschrijven kan ook bij de tent van de Rotary Santa Run op het Julianaplein.