• Impressie van een eerdere 'Dag van de Muziek'.

    Gerard Krol

Jubileum Dag van de Muziek

Petra Clowting

DEN HELDER De Dag van de Muziek bestaat dit jaar 25 jaar. Het grootste amateur muziekfestival van Europa viert een feestje op 25 mei, van 11.00-20.30 uur. Hoe kwam dit initiatief tot stand en wie zitten er eigenlijk achter de organisatie van dit unieke evenement?

HISTORIE In 1995 heeft een aantal Nieuwediepers onder wie Gery Posch, Kees Doolaard en Wim van der Tak, het landelijke initiatief van de 'Dag van de Muziek' enthousiast opgepakt. Toen stond in vele steden dit evenement op de kalender. Zowel in binnen- als buitenland. Het initiatief hield in andere gebieden geen stand maar hier groeide het uit tot een mega happening waar vele amateur muzikanten jaarlijks naar uitzien.

Voor de meeste amateurs zijn er niet veel podia waar ze kunnen optreden. De organisatie van de Dag van de Muziek schept de faciliteiten voor deze optredens en alle muzikanten treden gratis op. Dit is de gedachte achter de Dag van de Muziek.

ORGANISATIE De organisatie is altijd in handen geweest van een werkgroep met enthousiaste vrijwilligers. In de afgelopen jaren zijn tientallen mensen actief geweest in de werkgroep en zij hebben er jaar in en jaar uit voor gezorgd dat het evenement bleef bestaan. Als je een evenement organiseert, moet er een organisatie achter je staan die als penvoerder functioneert en ieder jaar de financiële balans opmaakt. Triade, huis voor de kunsten, heeft zich hier al deze jaren verantwoordelijk voor gevoeld en steunt de Dag van de Muziek in middelen en levert ondersteuning. Op dit moment wordt verder alles tot in de puntjes geregeld door de werkgroepleden van Sikina Pinchetti, Marjorie Put, Dries Post, Els Ellen, Cees Dito en Petra Clowting.

PODIA De Dag van de Muziek probeert met zo weinig mogelijk financiële middelen rond te komen jaarlijks. Hoe kun je dan toch werken met 20 podia in de gehele binnenstad? Dit is mogelijk door de inzet van een groot aantal enthousiaste horecaondernemers dat een podium met apparatuur aanbiedt. Dit maakt de Dag van de Muziek tot een prachtig samenwerkingsproject.

DEELNEMERS In 25 jaar is de deelnemersgroep gegroeid naar 1800. Inmiddels komen deelnemers niet alleen uit Den Helder, maar ook verder uit het land. Iedereen treedt belangeloos op.

JUBILEUM "Dit jaar hebben we mooie steun gekregen van bijvoorbeeld de Rabobank en dit maakt dat we wat extra's kunnen doen zegt een lid van de organisatie. Vanaf 17.15 uur staat het stadspark in het teken van een mooi jubileumprogramma met geweldige artiesten als Jenny Lena en Big, Black and Beautiful. DJ Marcel Meijer maakt er in de changementen een feestje van. Uiteraard treden ook lokale talenten op. Samen met het geweldige docentencollectief van Triade zingen zij de sterren van de hemel. Verder staan er professionele artiesten op diverse podia gedurende de dag. Op Willemsoord is rapper GIO te horen, bij Windkracht 13 horen we Saskia en Serge (Serge is oud-inwoner van Den Helder, Mylou Mazali brengt een 'Callas programma' in School 7, Lesley Williams, de beste Hazes imitator, staat op het Breewaterplein en Sandro Assorgia (van Dik Hout) zingt prachtige liedjes in MindsZ. In de haven bij het Schipperscafé komen de Havenzangers.

Verder is er gedurende de dag volop straattheater, een mini reuzenrad, een karaokebus en een 'kunstmarkt.'