• Schrijfster Janny de Heer komt naar School 7 voor een lezing.

    Janny de Heer

Janny de heer geeft lezing over haar boek 'Gentleman in slavernij'

DEN HELDER Oktober is Maand van de Geschiedenis. Thema van deze maand is 'Opstand. Aansluitend op dit thema vertelt Janny de Heer op maandagavond 1 oktober bij School 7 aan de Keizersgracht 94 over haar boek 'Gentleman in slavernij'.

Slavernij is een gruwelijk systeem. Een systeem dat verzet, weerstand en opstand oproept. Dat was vanaf het begin in 1667 tot de afschaffing van de slavernij in 1863 niet anders in de Nederlandse kolonie Suriname. De tot slaaf gemaakten gaven zich niet klakkeloos gewonnen. De dappersten vluchtten weg van de plantages en vielen vanuit het binnenland de voormalige eigenaars aan. Behalve gewelddadige opstanden was er ook lijdelijk verzet, sabotage, simuleren van lichamelijk ongemak tot zelfmoord. In zo'n samenleving kwam Johann Dieterich Horst, de hoofdpersoon uit het boek 'Gentleman in slavernij', in 1827 terecht. In zijn tijd laaiden telkens weer de geruchten op dat de afschaffing van de slavernij aanstaande was. Gewelddadige opstanden kwamen voor. Het antwoord van de koloniale overheid was De Schutterij. Militairen die de plantages moesten beschermen en op jacht gingen naar ontsnapte slaven. Uiteindelijk werd slavernij de koloniale overheid te duur en men ging over tot het werven van contractarbeiders uit Brits Indië. Een nieuwe periode van opstand brak aan.

Janny de Heer heeft geen familie, geen banden, geen verleden, geen roots in Suriname, maar de schrijfster is geïntrigeerd geraakt door de geschiedenis van het land. ze debuteerde met drie verhalen onder de titel 'Landskinderen van Curaçao'. Andere werken van haar hand zijn 'Hey Buddy', 'De Barones' en 'Buitenbeentjes'. Overeenkomst in haar boeken is de interesse in het koloniale verleden. De lezing van Janny de Heer op maandag 1 oktober begint om 19.30 uur in School 7. De toegangsprijs per persoon is 5 euro, inclusief koffie/thee in de pauze. Aanmelden voor de lezing kan via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balie van de bibliotheken van KopGroep.