• defensie

Herdenking 4 mei op diverse plekken

DEN HELDER Het programma voor 4 mei, dodenherdenking, is bekend. Vanaf 9.00 uur ontsteken de medewerkers van de Kroontjesbunker de kaarsen bij de graven op het ereveld van de Algemene Begraafplaats. Er is ook een herdenking bij het monument 'Voor hen die vielen' bij de rotonde de Vijfsprong in de binnenstad. Deze herdenking wordt georganiseerd door de Koninklijke Marine en begint om 11.00 uur. Ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking bij het monument 'Rijkswerf 1940-1945 op de oude rijkswerf Willemsoord, over brug direct rechts, ook georganiseerd door de Koninklijke Marine, is om 14.00 uur. Ter nagedachtenis aan de burgermedewerkers van de rijkswerf Willemsoord, die zijn omgekomen in de periode 1940-1945.

Verder is er een vesperdienst (georganiseerd door de Bethelkerk). Deze begint om 18.00 uur. Bij het Vliegermonument (herdenking georganiseerd door stichting 4 en 5 mei) is om 18.50 uur muziek te horen door het Leger des Heils. Daarna volgen nog bijdragen van basisschool De Lichtlijn en het Jongerenwerk Den Helder. Om 19.10 uur is onder begeleiding van het Leger des Heils de bloemlegging. Daarna klinken het Nederlandse en Engelse volkslied en vertrekt de stille tocht naar de Prins Hendriklaan om 19.15 uur.

Daar is een herdenking bij het monument 'Den Vaderland Getrouwe'. Na muziek door het Stedelijk Muziekkorps om 19.20 uur en een bijdrage door gemengd koor Mescalanza en leerlingen van het Lyceum aan Zee, houdt burgemeester Koen Schuiling om 19.35 uur een toespraak. De bloemlegging onder begeleiding van afwisselend het Stedelijk Muziekkorps en Mescalanza begint om 19.41 uur.

Er volgen om 19.55 uur verhalen uit het verzet door Corrine Kramer en vanaf 19.58 uur luiden de klokken, gevolgd door twee minuten stilte om exact 20.00 uur. Om 20.02 uur klinkt het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus door het Stedelijk Muziekkorps en Mescalanza (met publiek). Wie nog behoeft heeft, kan vanaf 20.05 uur koffie drinken in de Bethelkerk.

Op de herdenking op 4 mei staan we stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de conflicten en vredesmissies nadien.
Wie gebruik wil maken van de gelegenheid tot het leggen van bloemen tijdens de herdenking bij het monument aan de Prins Hendriklaan, dient zich hiervoor aan te melden voor 2 mei via stichting4en5mei@gmail.com.

Geef duidelijk de naam van de organisatie aan en de persoon die de bloemen zal gaan leggen. De bloemen kunnen worden bezorgd bij de Helderse Courant (Prins Hendriklaan 55-59) op 4 mei tussen 17.30 en 19.00 uur.