• Fragment uit de documentaire 'Sinterklaas Bestaat'

    The Publicity Company

Heldernaar Marcel Karhof te zien in Sinterklaas Bestaat

DEN HELDER Vorig jaar, in de aanloop naar 5 december, is de Helderse Marcel Karhof gevolgd door regisseur Eva Nijsten. Marcel kijkt het hele jaar uit naar het moment waarop hij kan transformeren in zijn alter ego: Sinterklaas. In de rol van Goedheiligman verspreidt Marcel vreugde en cadeautjes en vervaagt de grens tussen zijn eigen persoonlijkheid en zijn alter ego. Lukt het Marcel dit jaar wederom om iedereen mee te nemen in de illusie van Sinterklaas in een tijd waarin het steeds lastiger wordt om het sprookje in stand te houden? De korte documentaire is te zien op dinsdag 5 december om 23.20 uur bij de NTR.

Maar er is meer nieuws. De Sint heeft dit jaar namelijk voor het eerst enkele glutenvrije pieten meegenomen vanuit Spanje. Zo kunnen ook kinderen met een glutenallergie genieten van een pepernoot. Wat vindt Sinterklaas ervan? Tijdens de intocht in Den Helder en Julianadorp waren er naast de hoofd- en hulppieten dit jaar voor het eerst twee glutenvrije pieten bij. De Sint kreeg eerder dit jaar via sociale media enkele bezorgde berichten van ouders vanuit Nederland. Omdat hun kind een glutenallergie heeft (coeliakie) moeten ze voorzichtig zijn met pepernoten. Om er ook voor hen een spetterend feest van te maken was de vraag of Sinterklaas dit jaar enkele glutenvrije pieten kon meenemen op de stoomboot.

In overleg met de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) zijn er een paar dozen speciale pepernoten richting Den Helder gebracht. De sint is enthousiast. "Het is al een succes wanneer we enkele kinderen blij kunnen maken met pepernoten waar ze niet ziek van worden", aldus Sint. In Nederland zijn er zo'n 75.000 kinderen die om medische redenen geen gluten mogen eten. En gluten zitten in veel lekkernijen. Eten ze wel iets waar gluten inzitten, dan kunnen ze hier nog dagen last van hebben.

"De pepernoten zitten in aparte zakjes verpakt zodat ze niet in aanraking komen met de gewone pepernoten. Ook als je ons in de stad ziet lopen dan is er altijd een glutenvrije piet bij. De glutenvrije piet is niet zomaar een piet. Deze piet bewaakt de speciale pepernoten extra goed en draagt speciale handschoenen." Er zijn tijdens de intochten al veel zakjes uitgedeeld.

Om ook volgend jaar weer kinderen met coeliakie blij te maken tijdens de intocht, gaat Sint zijn best doen om de glutenvrije pieten nog meer op te laten vallen. "Ze zullen te herkennen zijn aan hun pak in de kleuren groen en wit: de kleuren van het NCV-logo", aldus Sinterklaas.