• Aangeleverd

Halve is populairder dan ooit

Brian Wijker

DEN HELDER Vijftig minuten. Zolang zat er tussen het eerste en laatste verkochte startbewijs voor de wandelroute van de Halve van Den Helder. Nooit eerder waren de achttienhonderd deelnemers aan de Wandelhalve er zo snel bij. Een heus record dus. En dat terwijl het evenement pas op 13 en 14 april 2019 plaatsvindt.

''Toen we net met de Halve begonnen, moesten we ons nog flink inspannen om de kaarten allemaal kwijt te raken. Voor zowel het wandelen als hardlopen'', vertelt secretaris Anno van den Bosch trots. Zondag gaat ook de inschrijving voor de Univé Den Helder Halve Marathon van start en de verwachting is dat het daar ook rap zal gaan.

Voor de WandelHalve werden omgerekend per minuut 36 aanmeldingen genoteerd. En dus achttienhonderd in vijftig minuten. Dat resulteerde ook in reacties van teleurgestelde mensen, die door de stormloop naast een ticket grepen. Van den Bosch begrijpt dat.

''Maar na een half uur ging het er zaterdag rustiger aan toe. Dus als die mensen net iets eerder waren geweest, hadden ze ook een startbewijs gehad.'' Vorig jaar duurde het dertien minuten langer voor alle inschrijvingen de deur uit waren.

Een uitbreiding van het aantal beschikbare startbewijzen, is geen optie voor de organisatie. Van den Bosch: "Nee, dan wordt het voor ons organisatorisch een hele kluif. En het is voor de wandelaars ook niet prettig als iedereen elkaar voor de voeten loopt.''

De gemiddelde leeftijd van de WandelHalve-deelnemer ligt dit jaar rond de vijftig jaar. En ook dat is een statistiek die de tendens van de afgelopen jaren doorzet. Ondanks het feit dat de meeste wandelaars uit de omgeving van Den Helder komen, worden ook wandelaars uit onder andere Brabant en Drenthe verwelkomd.

"Dat is leuk om te zien'', zegt Van den Bosch. "Ik heb aanmeldingen uit Emmen, Roosendaal en Helmond voorbij zien komen.''

Het parcours van de WandelHalve in 2019 zal traditiegetrouw een week voor het evenement worden gepresenteerd. "Daar kijken we nog naar'', laat Van den Bosch weten. "Maar we denken aan een parcours dat deelnemers langs de hoogtepunten uit de afgelopen edities moet leiden.''