• Er komt een grote vloerkaart van de Helderse Vallei.

    Wijnand Richter

Grote vloerkaart Helderse Vallei in bezoekerscentrum

DEN HELDER In mei 2017 ontving De Helderse Vallei de Helderse Cultuurprijs. Deze prijsvraag is door gemeente Den Helder in het leven geroepen om Den Helder met cultuur meer op de kaart te zetten. De Helderse Vallei en Landschap Noord-Holland namen de oproep heel letterlijk en dienden een plan in om in de publieksruimte van De Helderse Vallei een grote vloerkaart te leggen die de natuur en cultuur in Den Helder weergeeft.

Achter de schermen is hard gewerkt aan het ontwikkelen van dat plan, waarbij ook Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en gemeente Den Helder betrokken zijn. Ontwerpster Monique Dozy tekent Den Helder met alle herkenbare natuurlijke en culturele kenmerken.

Het resultaat is een plattegrond van Den Helder die over de gehele vloer van de hal in het bezoekerscentrum gelegd gaat worden. Op deze plattegrond komen de zuilen die informatie geven over de diverse natuurgebieden.

Ook worden er 'pointers' toegevoegd die de bezoeker steeds weer op actuele culturele activiteiten, natuurwaarnemingen, duurzaamheidstips en waterweetjes kunnen wijzen. Dankzij de kaart zal ook een 'big five' aandacht krijgen: wat moet je gezien hebben als bezoeker van Den Helder?

Dit wordt zowel voor dieren als voor culturele elementen verder uitgewerkt. In navolging op dit plan zal ook de koffiehoek in het bezoekerscentrum opnieuw ingedeeld worden en een nieuwe gezelliger uitstraling krijgen. Op dit moment zijn de eerste stappen van het aanpassen van de koffiehoek zichtbaar. Net voor de Kerstmarkt, die op vrijdag 15 december plaatsvindt, wordt de hal in het bezoekerscentrum leeggehaald.

In de daaropvolgende week, van maandag 18 tot en met vrijdag 22 december, is de publiekshal gesloten omdat de reusachtige plattegrond dan gelegd wordt. Op zaterdag 23 december, aan de start van de Kerstvakantie, kan iedereen het resultaat komen bekijken.