• In de expositie van de marine is ook het contact met de bevolking te zien. Deze marineman deelt water uit.

    Marinemuseum

Foto-expositie Noodhulp na orkaan Irma in Marinemuseum

DEN HELDER Het Marinemuseum besteedt met de foto-expositie 'Noodhulp. De inzet van de Koninklijke Marine na orkaan Irma' aandacht aan een recente taak van de marine. Sinds 22 december kunnen bezoekers foto's bezichtigen die de marine op Sint-Maarten heeft gemaakt van de hulp die zij hebben geboden na de orkaanpassage.

Orkaan Irma was de vierde tropische cycloon van het Atlantisch orkaanseizoen 2017. Op 6 september raasde zij over het Caribisch gebied en richtte, met name op het eiland Sint-Maarten, veel schade aan. In het Caribisch gebied is permanent het ondersteuningsvaartuig Zr. Ms. Pelikaan en afwisselend een ander marineschip gestationeerd. Tijdens de orkaanpassage diende Zr. Ms. Zeeland als stationsschip. Beide schepen hebben de eerste dagen na orkaan Irma hulp geboden.

De eerste noodhulp bestond uit het zorgen voor drinkwater en voedsel en het verlenen van medische hulp. Daarnaast assisteerden militairen de lokale autoriteiten met het vrijmaken van wegen en het uitvoeren van reparaties. Het logistieke ondersteunings- en bevoorradingsschip van de Koninklijke Marine Zr. Ms. Karel Doorman is 20 september vanuit de haven van Den Helder vertrokken naar het Caribisch gebied. Op 1 oktober is het schip afgemeerd in de haven van Sint-Maarten, met aan boord meer dan 1 miljoen kilo aan hulpgoederen.

De foto's in de expositie, die het Marinemuseum van de marine heeft ontvangen, tonen de inzet van de marine na de orkaanpassage. Niet alleen het uitdelen van water, het herstellen van verbindingen en het voorkomen van plunderingen komt in beeld. Ook het contact met de bevolking is te zien. Militairen ter plekke boden troost, verschaften informatie en werkten samen met de bewoners van Sint-Maarten.

In de tentoonstellingsruimte wordt tevens de mogelijkheid geboden om de bemanning van het huidige stationsschip Zr. Ms. Van Speijk een nieuwjaarswens te sturen. Bezoekers kunnen een nieuwjaarskaart schrijven (en kleuren) en in de museumbrievenbus achterlaten voor de marinemannen en – vrouwen aan boord van de Van Speijk . Op woensdagmiddag 24 januari geeft André van der Kamp, de commandant van de Zeeland, een presentatie over de noodhulp die zijn schip heeft geboden.

De foto-expositie is te zien tot en met 4 maart. Aanmelden voor de lezing kan via info@marinemuseum.nl.