• Molukse families opgevangen in Den Helder, Billitonstraat in 1955.

    Molukse gemeenschap Den Helder

Eerbetoon Helderse Molukkers met documentaire

DEN HELDER In Cinema Zevenskoop is zaterdag 7 en zondag 8 april de documentaire 'De geschiedenis van de Molukkers in Nederland én Den Helder' te zien. Aanleiding hiervoor is de Peringatan Ride Out (motortoertocht) zaterdag 14 april met meer dan tweehonderd motorrijders. De toertocht start in Assen, eindigt in Lelystad en wil tussen 14.00 en 16.00 uur Nieuwediep als tussenstop aandoen. Uit eerbetoon aan de marine-Molukkers en om aandacht te vragen voor de politieke gevangenen op de Molukken.

Tjerk Helstone namens de Helderse Molukse gemeenschap: "Hoewel de gemeente nog geen toestemming verleend heeft voor deze twee uur durende tussenstop, verwachten we alle aangedragen argumenten voor de afwijzing te kunnen weerleggen."

"De documentaire gaat sowieso door", verzekert Helstone. "We hopen op dezelfde belangstelling als de door Zevenskoop vertoonde documentaire 'Buitenkampers' in 2015. De documentaire is een samenstelling van beschikbaar gesteld filmmateriaal van het Moluks Historisch Museum en een aantal Molukse videomakers en geeft een boeiend beeld over de Molukse komst naar Nederland, de frustraties en de integratie anno 2018. Samensteller Roel Koenoe heeft voor het verhaal over de marine-Molukkers gebruik gemaakt van fotomateriaal uit privé-collecties."

Elke voorstelling wordt voorafgegaan door een spreker met kennis van zaken. Zo hebben Domingo Tomasouw (oud-stadgenoot en schrijver van het boek 'Andere verhalen'), Nanneke Wigard (directeur van het Moluks Historisch Museum), stadgenoot Han Dehne (Indië-kenner, schrijver en publicist) en schrijfster lette Papilajan, hun inbreng toegezegd.

De middag die wordt ondersteund door live muziek en Indische hapjes. De documentaire over de geschiedenis van de Molukkers in Nederland én Den Helder wordt zaterdag 7 en zondag april. Bij succes heeft de organisatie zaterdag 21 en zondag 22 april nog achter de hand. Entree 10 euro. De inloop is om 13.15 uur en de voorstelling begint om 14.00 uur. Voor info zie: www.cinemazevenskoop.nl of 06 4626 7987