• Dave Hagenstein

Den Helder ‘kust’ de zee

DEN HELDER Adriaan Bais heeft twee liefdes: zijn vrouw Jacqueline en Den Helder. “Den Helder is een unieke plaats en heeft alles wat wij nodig hebben. Deze stad heeft mijn hart. Met Jacqueline heb ik een klik, wij zijn naar elkaar toegegroeid en zij is gewoon mijn alles. Ik zou niet weten wat ik zonder haar moet.” En om die reden heeft hij het lied: ‘Mijn alles’ geschreven. In de nabije toekomst wil de zanger zijn vleugels uitslaan, voor medio 2019 is er een nieuwe cd gepland.

ROMANTICUS ‘Den Helder kust de zee’ is een succes. Romanticus Bais: “Het is de dijk die ons beschermt, golven die op het strand neerdalen, waar heel veel liefdes zijn begonnen en het is heel herkenbaar voor de mensen; iets benoemen vanuit je hart maakt het interessant.” Hij wil wel plannen maken maar het leven laat zich niet zomaar sturen. Het Visserskoor, Showboat, de musicals Paulus en Esther, en verschillende koren zijn op zijn pad gekomen.

EIGEN STIJL Eigenlijk is Adriaan zo’n 15 jaar geleden er een beetje ingerold. “Wij zaten op het Schip van Kees, in café Chantal, zoals wij dat noemden, een keer in de maand was er een optreden.” Hij merkt dat er meer in zit, ontwikkelt zichzelf en creëert een eigen stijl. Een van zijn grote voorbeelden is Robert Long. “Tekstueel is hij zo ontzettend sterk, tijdloos en rebels en dat is zo uniek. Ook ik wilde liedjes met inhoud maken die iedereen aanspreekt.“ Hij put inspiratie uit de natuur, elk lied heeft een verhaal, een boodschap.

HART EN ZIEL Op het moment dat hij het lied ‘Hoop doet leven’ voor het KWF schrijft, is hij vrijwilliger bij café Doodgewoon maar voelt zich ook betrokken bij KiKa en seniorendagen. “Daar word ik zo warm en hartelijk ontvangen, het is zo fijn om te doen.” Ofschoon het hem veel tijd kost, gaat het hem om de emotie, hij doet dit werk met hart en ziel. “Ik houd van mensen!” Bij dit werk is zijn vrouw zijn klankbord, ze adviseert hem op het gebied van kleding, performance en leest zijn teksten.

PLANNEN Nu is er nog een aantal liedjes in de pen. “Ik put inspiratie uit de dingen die ik meemaak en waar ik over nadenk. Je laat het rusten en gisten, dan ga ik er voor zitten en het komt gewoon uit mijn pen.” Daarna krijgt het bij CNF Productions zijn definitieve vorm. Bij CNF wordt er niet alleen gewerkt op solo basis, er zijn ook plannen om met CNF productions and friends nieuwe geschreven liedjes met verschillende genres op één podium neer te zetten. Dat krijgt gestalte in 2019.

NIEUW LIED&CD Adriaan Bais spreekt zijn liefde uit voor zijn overleden ouders met: Mama’ en ‘Ik hijs de zeilen voor de laatste keer’. Deze en een aantal nieuwe liedjes zijn te vinden op de nieuwe CD van het volgend jaar. "Er is een nieuw nummer gereed waarvan de videoclip in de maak is: ‘Hé, hé, hé’, een heel ander genre dan wat men van mij gewend is en verschijnt nog in 2018."

CONTACT Geïnteresseerden in het werk van Adriaan Bais kunnen contact opnemen via Facebook: Adriaan Bais. E-mail a.bais@quicknet.nl