• En uiteraard in de gaten houden wat buiten gebeurt...

    Jorn Baars / www.jornbaars.com
  • Een kijkje nemen in de krochten van een bunker.

    Eelke Dekker

De Atlantikwall ontdekken tijdens Bunkerdag

De Bunkerdag is een initiatief van de Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall. Met deze dag wil de stichting de betekenis van de Atlantikwall als erfgoed van de Tweede Wereldoorlog bij een breed publiek onder de aandacht brengen.

De aanleg van de Atlantikwall heeft grote invloed gehad op het leven van burgers in de kuststreken van West-Europa. Door deze bepalende invloed te tonen, wil de Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall bijdragen aan een voortdurende bezinning over vrede en vrijheid en aanzetten tot nadenken over huidige vraagstukken rond deze thematiek. Vandaar dat de Bunkerdag in het leven is geroepen.

 Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Zaterdag 25 mei is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. Op Texel gaat de Texla bunker voor het eerst open voor publiek. De bunker vertelt het indrukwekkende verhaal van de Opstand van de Georgiërs. De telefoonbunker in Den Helder herbergt een uitgebreide collectie WOII-objecten.

De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio.

Den Helder werd in 1940 gebombardeerd, waarna een deel van de bevolking de stad vrijwillig verliet. Vanaf 1942 werden ruim 10.000 inwoners gedwongen hun huis te verlaten en werd Den Helder een groot 'Sperrgebiet'. Texel kende geen grootscheepse evacuaties en de eerste jaren van de oorlog verliepen er vrij rustig.

In de laatste oorlogsjaren werden 806 Texelse mannen gedeporteerd naar Assen, waar ze werden gedwongen te helpen om de zogeheten 'Westwall', de verdedigingslinie tegen de geallieerden, te versterken. Ook vond hier de Georgische Opstand plaats.

Achter het oude postkantoor in Den Helder staat een type 616 telefoonbunker. Het is een van de laatste drie in Nederland, waarbij deze ook nog eens in spiegelbeeld is gebouwd.

In deze bunker werd de communicatie tussen de verschillende verdediging posten rondom Den Helder geregeld. Nu is het een klein museum met een grote collectie.

Een andere communicatiebunker vinden we op Texel. Op het eiland stonden tijdens de oorlog meer dan 700 bunkers. Een groot deel daarvan is afgebroken. In de Texla-bunker werden verbindingen gelegd tussen het vasteland en de batterijen op het eiland. Ook speelde de bunker een belangrijke rol tijdens de Georgische Opstand. Tijdens Bunkerdag is de bunker voor het eerst open voor publiek. Je hoort er meer over de oorlogsjaren op Texel.

Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen je terug naar voorbije tijden. Bekijk de website voor de locaties van de activiteiten.

Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land. Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Daar is ook meer informatie te vinden over locaties en activiteiten. Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.

INFORMATIE Zaterdag 25 mei van 10.00-17.00 uur Prijs: €6,- volwassenen, € 3,- kinderen onder 12 jaar. Met dit entreeticket zijn alle deelnemende locaties toegankelijk.