• Noordwest Ziekenhuisgroep

Energie van medewerkers voor ziekenhuis

DEN HELDER Medewerkers van het Helderse ziekenhuis hebben een initiatief opgestart om op locatie De Dogger in Den Helder een zonnepark te realiseren dat stroom opwekt voor Noordwest Ziekenhuisgroep. De grond wordt van het ziekenhuis gehuurd. Het zonnepark produceert per jaar 6,4 gigawattuur (vergelijkbaar met energie voor 2200 huishoudens) aan duurzame stroom. Noordwest Ziekenhuisgroep neemt de stroom af. Hiermee wordt het stroomverbruik van het ziekenhuis volledig verduurzaamd.

Locatie de Dogger, gelegen tussen de IJsselmeerstraat en de Burgemeester Ritmeesterweg, is in eerste instantie door de ziekenhuisgroep gekocht voor de bouw van een nieuw ziekenhuis. Deze ontwikkeling bleek uiteindelijk niet haalbaar. Ook is het niet gelukt de grond te verkopen.

De gemeente Den Helder wil in 2040 energieneutraal zijn. Het opwekken van zonne-energie is voor deze ambitie een belangrijk energiebron. De gemeente wees in 2015 De Dogger al als kansrijke locatie aan en staat positief tegenover deze ontwikkeling. Met deze ontwikkeling zou Zonnepark de Dogger 25 procent van de gemeentelijke doelstelling voor zonneparken vervullen. Het zonnepark wekt per jaar meer stroom op dan de hele Noordwest Ziekenhuisgroep verbruikt.

Medewerkers van Noordwest Ziekenhuisgroep krijgen de gelegenheid te investeren in het project. Het ziekenhuis zelf investeert niet en wordt ook geen eigenaar. De mogelijkheid voor participatie door omwonenden wordt nog onderzocht. ShareNRG verzorgt het ontwikkelproces namens de initiatiefnemers.

Realisatie staat gepland voor eerste en tweede kwartaal 2019. Het park moet vanaf juni 2019 stroom gaan leveren.

Voor de realisatie van dit project is de benodigde omgevingsvergunning inmiddels aangevraagd. Voor het ontwerp van het park is zoveel mogelijk rekening gehouden met het groene en open karakter van het terrein. Zo wordt de installatie niet hoger dan 1,5 meter waardoor zichtlijnen over het terrein behouden worden. De bosschages rond het terrein worden in stand gehouden en aan de kant van het sportpark wordt een groene haag van 1,5 meter tegen het hekwerk geplaatst om het aanzicht op de installatie te verminderen.